Monday 3 August 2015

Yong tau foo

Bahan-bahan:


200gm sayur kangkung
5 biji bebola ketam
5 biji kek ikan
5 biji kek udang
dan lain-lain ikut citarasa, anda bebas memilih apa saja makanan sejuk beku untuk dihidangkan bersama sos hitam


Cara -cara: Celur semua bahan diatas, angkat dan ketepikan.


Bahan sos hitam:
3 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan taucu dikisar
300 ml air
1 biji kiub ikan bilis'
1 sudu makan udang kering yang dikisar halus
1/4 sudu the serbuk lima rempah
3 sudu makan gula
2 sudu makan cili boh
3 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan air
garam secukup rasa


Cara-cara : didihkan air dalam periuk dan masukkan bahan-bahan sos hitam diatas secukup rasa
kacau hingga sebati, kemudian masukkan tepung jagung dan kacau hingga pekat. dah siap..hidangkan yongtau foo dengan sos hitam ni..selamat menikmati...



No comments:

Post a Comment